Neee! Echt niet! Zen doe je maar op je kussen.

2010-03-13

Zes stappen voordat je kunt lopen

Ik kwam deze week een paar posts over kinhin tegen. De posts beschijven loopmeditatie, met aandacht voor de stap ipv voor de ademhaling en leggen onder andere uit hoe je aandacht voor de verschillende fasen van de stap kunt ontwikkelen. In één ervan staat het plaatje hiernaast: De zes fasen van de stap. Daar moet je dan wel langzaam voor lopen :).

Bij mijn zengroep lopen beginnen we met een minuutje langzame kinhin (zo'n 5-8 seconden per stap) en als je spieren dan een beetje gewend zijn schakelen we over op snel (2-3 stappen per seconde, flink doorlopen). Na 40 minuutjes zitten is dat lekker voor de doorbloeding. Ook bij het snelle lopen ligt de aandacht ook bij het zetten van de stappen, maar zo gedetailleerd als hiernaast zal het niet snel worden.

't Is een interessante pointer, dat er zoveel in je lopen gebeurt. Maar goed, als die fasen er zijn dan ontdek je ze vanzelf. Jammer genoeg staat net m'n favoriete deel van de stap er niet in: het gewicht verplaatsen van de ene naar de andere voet :).

Het is een fascinerend plaatje omdat het enerzijds laat zien hoe een stap 'werkt'. Het doet me denken aan de foto's van Muybridge die het voortbewegen van mens en dier met series foto's in detail vastlegde. Anderzijds is het ook fascinerend omdat het 'gewoon' lopen zo ingewikkeld maakt...

Nog 6 stappen voordat je kunt lopen.


op Metta Refuge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten