Neee! Echt niet! Zen doe je maar op je kussen.

2010-02-10

Snap je hem?

Kensho (een plotselinge 'doorbraak' in zen) en het snappen van een grap (de 'divine joke') worden soms met elkaar vergeleken. Met nieuw onderzoek kan die vergelijking wellicht nog preciezer gemaakt worden - er zijn namelijk veel soorten humor en het 'snappen' hangt ook nog eens af van de persoon.

Most types of humour, including jokes and cartoons, rely on some kind of incongruity between two elements that needs a second's thought before it can be understood. The extent to which this mismatch can be resolved differs between jokes, however.
Some have a clean punchline that ties up all the loose ends, while in 'nonsense' humour the incongruity can only be partially resolved, leaving a gap in the person's understanding.


Dat er verschillende soorten zijn wist je natuurlijk al: Friends heeft een 'duidelijker' soort humor dan Monty Python. Het is het verschil tussen "staan twee oenen bij 'n stoplicht. zegt de een: 't is groen!, de ander: uh... een kikker?" en een mop van m'n wiskundeleraar, vroeger: "wat is het verschil tussen een dood vogeltje? z'n ene pootje is langer". 'Experience seekers' (ze hebben een groep verzonnen waar ik bij hoor!) weten die laatste soort ook erg te waarderen. Hoewel lang gedacht werd dat dat soort los-associatieve humor moeilijker en intellectueler zou zijn dan duidelijke humor: niet dus! Onzin humor is voor luie mensen, humor met een plot kost energie.

Verder zijn voor sommige grappen een theory-of-mind nodig (de twee oenen denken verschillende dingen): iets dat mensen met een autisme stoornis niet snel grappig vinden. Maar die lachen net zo hard om grappen die bijvoorbeeld visueler zijn. Vrouwen zijn in het algemeen iets langzamer met het oordeel of humor grappig is, maar ze genieten er des te meer van.

Kijk! Doet het vast weer goed op feestjes (lang leve de wetenschap). En de volgende keer dat je verlicht raakt heb je weer iets meer conceptuele handvatten om te vertellen op welke mop, practical joke, spotprent of grappige gebeurtenis het 't meest leek. :)

Trouwens, los van of honden een boeddha natuur hebben, ze hebben waarschijnlijk geen humor - geen anterior cingulate cortex en frontoinsular cortex, he.

op New Scientist via Experimental Theology (NB: de plaatjes op de New Scientist site zijn te vinden door op de link "5 more images" onder het plaatje rechtsboven te drukken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten