Neee! Echt niet! Zen doe je maar op je kussen.

2010-03-16

review: Zen of het konijn in ons brein

Wat een leuk boekje! Een boekje over zen van Tom Hannes (Belgisch Soto-monnik) met een boel konijnecartoons. Geen zitinstructies (qua houding etc), wel een bespreking van wat je nou traint.

Het konijn uit de titel (en in de vele leuke plaatjes) is het 'reptielen brein' uit de sixties psychologie/NLP en vertoont drie 'nuttige' basisreacties: het grijpt naar prettige zaken, wijst onprettige zaken af en in simpele verhaaltjes legt het vast wat prettig of onprettig is - da's handig voor later. Doe dit met verkeerde intenties en het worden de drie boeddhistische vergiften: gehechtheid, afkeer en verblinding. Het leidt tot 'kramp'. De 'oplossing voor het lijden' zit hem in drie respectievelijke tegengiften: terugkomen (op je lichaam, je adem), openheid en observeren.

Dat terugkomen, open zijn en observeren kun je allemaal uitstekend 'trainen' op je kussen. Het zijn ook dingen om in het leven van alledag in de praktijk te brengen. Want je basisreacties kunnen prettige of minder prettige resultaten tot gevolg hebben, maar prettig of niet, als je blijft 'steken' in die resultaten mis je hoe dan ook het zicht op hele stukken leven.

Het is een leuk geschreven boek. Op een no-nonsense manier geeft Tom Hannes tips om 'kramp' te voorkomen in een boel happinez-achtige onderwerpen (gezondheid, succes, spiritualiteit, identiteit). Het bashen van 'the power of now' is vermakelijk. Helaas zijn er ook pagina's met niet en niet-lekker lopende zinnen (misschien Vlaams?). Hij bouwt ook langzaam een schema op met de vergiften, tegengiften, snelwegen erom en erin, en het wiel van samsara en dat wordt uiteindelijk wel erg complex: Mandala tekenen voor gevorderden... Laat het je niet weerhouden om het boek te gaan lezen. Het zachte knuffelbare kaft spreekt ieders interne konijn toch aan? :) Hebbe!

gelezen nav de boekbespreking op Hier en Nu

1 opmerking:

  1. Dat was vlug! Inderdaad, soms moet je wel wat moeite doen om een klare kijk op zijn metaforenmandala te houden. Weet je trouwens het een en ander over psychologie en NLP?

    BeantwoordenVerwijderen