Neee! Echt niet! Zen doe je maar op je kussen.

2010-07-30

Beestjes met namen

Ron Sinnige heeft het op z'n blog in bedekte termen over "politiek" rond de BUN en BOS. De Boeddhistische Unie Nederland is bereid zich als aanspreekpunt voor Boeddhistisch Nederland op te stellen. De Boeddhistische Omroep Stichting wil het boeddhistische geluid van Nederland laten horen. Kritische stemmen roepen dat hun achterban stukken kleiner is dan beide organisaties willen doen geloven.

Brad Warner laat zich deze week weer eens lekker horen tegen georganiseerd boeddhisme. Organisaties maken zich graag relevant door hun taken uit te breiden, zich te duidelijk profileren en ferme uitspraken te doen en dat alles gaat de praktijk zelf uiteindelijk in de weg zitten. Regels voor wat wel/niet zen (breder: boeddhisme) is ontstaan en in "de meerderheid telt" raakt de individuele stem kwijt.
 
Je ziet het in het dossier van Trouw over Boeddhisme in Nederland: Er werd bijv. geroepen dat de commerciele anti-stress cursussen van de BUN ism Achmea niet boeddhistisch zouden zijn. In reactie liet de BUN weten daarmee oneens te zijn, maar westerse tantra was wel verwerpelijk. Er zijn perkjes nodig om te laten zien wat je bent als organisatie. De BOS wordt genoemd met hun schattingen van het aantal Nederlandse boeddhisten: Met een boeddha beeldje in je vensterbank zou er al sprake zijn van affiniteit. Van dat laatste heeft Elsevier volgens Ron nu dus een 'oorlog' tussen 'stammen' gemaakt. Mensen uit die zogenaamde achterban laten van zich horen: Ze moeten wat inbinden en duidelijker zijn!
 
Ron roept op de politiek de politiek te laten en intens te zitten. Toch krijg je politiek 'kado' als iemand onterecht namens jou spreekt. Je kunt dan doen alsof je niks hoort, maar als je je aangesproken voelt: speak up! En ja, ga intens zitten, maar vergeet niet ook enorm te leven. Misschien horen daar zelfs radio- en tv-programma's bij en opleidingen tot geestelijk verzorger.

Daarom, nu ook MIJN daad bij het woord: m'n ongezouten mening! Me door-en-door bewust van m'n mogelijke bijdrage aan verkokeringsprocessen, maar ik zei "speak up!" en dus doe ik "speak up!": 
Ik heb helemaal niks met de BUN en sommige programma's van de BOS vind ik best aardig. Zo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten