Neee! Echt niet! Zen doe je maar op je kussen.

2010-01-18

Went het ooit?

Hoe lang duurt het voordat een nieuwe gewoonte 'went', voordat een goed voornemen een beetje 'vanzelf' gaat? Hoera! Er is onderzoek naar gedaan en er is een mooi grafiekje bij gemaakt.

Alle begin is moeilijk, maar juist de eerste herhalingen zorgen voor de grootste toename in gewenning. Na verloop van tijd bereikt dat een maximum: vanzelfsprekender dan dat wordt het niet.
Voor de taakjes in het onderzoek duurde het gemiddeld 9 weken voordat ze 'vanzelf' gingen, maar dat hing natuurlijk af van hoeveel het vergde.
Verder: een keertje overslaan geeft op de lange termijn niet, maar een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en herhaling. Geen snelle short-cuts :).
Oh, en sommige mensen/taken wennen 'nooit'.

OK. Dus sommige voornemens maak je je snel eigen, anderen langzaam en weer andere nooit. Mooie samenvatting, he? En het kost tijd.

Bleh... Moet je geduldig voor zijn, he? Hoe lang zou dat duren - iets geduldiger worden? Zou ik me dat snel, langzaam of nooit eigen kunnen maken? De enige manier om daar achter te komen is waarschijnlijk regelmatig oefenen :).

op Psychology Blog: How Long to Form a Habit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten