Neee! Echt niet! Zen doe je maar op je kussen.

2010-01-19

Special effects op zen.nl

Zen.nl timmert aan de weg. Vorige week allemaal posters langs de weg in Amersfoort voor de introductiedagen (16 en 19 jan).  Op de site beloven ze 'meditatie met effect'.

Zentraining is in menig opzicht te vergelijken met mentale fitness. Direct merkbare resultaten zijn veelal een betere concentratie, beter slapen, meer energie, goed kunnen ontspannen en creatiever zijn. Dit alles leidt tot verdieping en beter functioneren in werk en privé.
Sesshins hebben ook effect: in een A4tje wordt met grafiekjes de situatie voor en na een sesshin geschetst. Deelnemers  zeggen dat ze na een sesshin minder gestresst/angstig zijn, minder depri, en juist energieker en mindfuller. Ze geven ook een hoger cijfer (8.0) aan hun levensgeluk. First-timers zijn vooraf iets minder gelukkig (7.0) dan de gemiddelde Nederlander(7.4). Terugkeerders zijn vooraf al gemiddeld 'gelukkiger' (7.7).  (Blijkbaar vallen goths en emo's na de eerste keer af, ofzo). Allemaal positieve effecten voor sesshin-gang: Je mag hopen dat je iets overhoudt na €730,- en weekje niks doen.

OK, ik herken wel dat je helderder en energieker wordt van een aantal dagen zitten. Trouwens, emotioneel labieler ook (of heet dat 'opener'?), vooral van nachtzitten. Maar doe je het daarvoor? Zen ik om gelukkiger te worden? Helderder, energieker? Jep, soms wel ja. Maar ik denk ook dat dat maar 'special effects' zijn. Cool, maar ze moeten het verhaal niet in de weg gaan zitten. Niet gaan zitten omdat je je rot voelt, maar wel ook zitten als je je rot voelt.

Ik denk dat de mensen achter zen.nl hun 'effecten' ook met een korreltje marketing zout nemen. Ze zeggen nergens expliciet dat je zent om die resultaten te halen moeten worden en de quote bevat ook al de onhandige slag om de arm van 'veelal' merkbare resultaten. Geen garanties.

De resultaten van zen zijn misschien eerder bijwerkingen. Het resultaat van zen is dat je een half uur of langer geen drol uitvoert en stil op een kussentje zit.

op zen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten